Skip to main content

Nieuws: Wetgeving betreffende eenmalig gebruik plastic (SUP)

De kans is groot dat jij net zo overvallen bent als wij door de snelle wijziging van de SUP (Single Use Plastic) wetgeving. Het ontwikkelingsteam van MplusKASSA heeft hard gewerkt om een geschikte oplossing te vinden voor al haar klanten. Volgende week kan jouw kassa worden bijgewerkt om aan deze regelgeving te voldoen.

Wat verandert er?

Per 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor het gebruik van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go, afhalen en bezorgen. Deze producten mogen niet meer gratis worden verstrekt en dient er een toeslag te worden betaald door de consument. Ook moet er een herbruikbaar alternatief worden aangeboden of de mogelijkheid om een eigen beker of bak mee te nemen. Dit is om de plastic vervuiling te verminderen en het hergebruik te stimuleren.

Vanaf 1 januari 2024 geldt dit ook voor consumptie ter plaatse, zoals in horecagelegenheden, op festivals of op kantoor.

Richtbedragen
€ 0,25 voor een drinkbeker
€ 0,50 voor een maaltijd in een vormvaste verpakking
€ 0,05 voor groente, fruit, noten in vormvaste portieverpakking

De aanpassing in MplusKASSA: Flexibele instellingen voor ‘hier opeten’ en ‘meenemen’.

Met de aankomende update is het mogelijk om je kassa eenvoudig in te stellen voor ‘hier opeten’ of ‘meenemen’. Deze instelling kan actief worden gewisseld, waardoor je meer flexibiliteit hebt in het afhandelen van bestellingen.

Om dit te realiseren moet je een speciale omzetgroep maken voor ‘disposables’. Deze omzetgroep zorgt ervoor dat de juiste artikelen wel of juist niet worden toegevoegd aan een bestelling, afhankelijk van de geselecteerde ‘hier opeten’ of ‘meenemen’ stand.

Je kunt de volgende keuzes zelf instellen voor zowel ‘hier opeten’ als ‘meenemen’:
• Geen disposable toevoegen aan het artikel.
• Een disposable toevoegen die niet verwijderd kan worden.
• Een disposable toevoegen die verwijderd kan worden.

Kiosk/bestelzuil

Bij het gebruik van onze bestelzuil zal na de update dezelfde functionaliteit worden toegevoegd als bij de kassa. Dit betekent dat je gasten de keuze kunt geven tussen een disposable optie of bijvoorbeeld het gebruik van een eigen beker of statiegeld. Om deze keuzes te faciliteren raden we aan om een verplichte bereidingswijze in te stellen. Op deze manier zorg je voor duidelijkheid en gemak bij het plaatsen van bestellingen via de kiosk of bestelzuil.

Wil je gebruik maken van deze update?

*Wil je gebruik maken van deze update? Meld je dan aan via onderstaande knop, je wordt dan gebeld voor een afspraak.
Let op: Door de verwachte drukte kunnen wij niet iedereen op hetzelfde moment helpen. We updaten zo spoedig mogelijk.